donderdag 24 januari 2008

SLUIKSTORTER DUMPT DODE VOGELS

Sluikstorter dumpt dode vogels

Een sluikstorter dumpte vermoedelijk in de nacht van dinsdag op woensdag een vijftigtal vogelkadavers in de afgelegen straat Kipdorp in Herselt. Rendac ruimde de dode vogels op.

De straat Kipdorp is een dunbevolkte straat in een bosrijk gebied in Herselt. Iemand maakte van de beperkte sociale controle gebruik om een vreemd sluikstort achter te laten.

”Het stort bevatte een vijftigtal dode vogels zoals kippen, duiven en fazanten. Er was ook vogelmest gestort. De politie en een boswachter kwamen ter plaatse.

Er zijn onder meer bandensporen gevonden”, zegt milieuschepen Eddy Laporte (CD&V).

De milieudienst van de gemeente verwittigde het Voedselagentschap.

De dode vogels zijn verwijderd door Rendac. Deze onderneming is gespecialiseerd in het opruimen van kadavers.

”Een boswachter liet me weten dat hij de indruk had dat het om verwaarloosde dieren ging”, weet de schepen nog. Het Voedselagentschap laat enkele kadavers voor alle zekerheid onderzoeken.

vrijdag 18 januari 2008

VOGELKENNER GEEFT CURSUS OVER UILEN

Vogelkenner geeft cursus over uilen

Natuurpunteducatie start op vrijdag 18 januari met een cursus ‘uilen’ in Hallaar (Heist-op-den-Berg). De vogels blijken in de lift te zitten, niet alleen in populatie maar ook in populariteit. Toch moet je ze in de vrije natuur laten, vindt vogelkenner en docent ‘uilen’ Koen Leysen van Natuurpunt Turnhout.

De passie van Koen Leysen begon toen hij in 1968 met zijn vader naar een zeldzame vogel, de notenkraker ging kijken. Sindsdien hebben de vogels hem niet meer losgelaten.

Intussen geeft Koen al tien jaar cursussen. In de reeks ‘uilen’ vertelt hij over de soorten, kenmerken, het gedrag en bescherming van uilen. Les drie is een avondwandeling, op zoek naar de vogel.

Uilen zijn sterk gestegen in populatie. “2007 was een goed jaar voor de uilen”, zegt Leysen. “Ze hebben veel jongen gekregen. Waarschijnlijk waren er veel muizen en dus ook veel voedsel.”

Met de ransuil gaat het niet zo goed, maar het aantal kerkuilen neemt al een paar jaar toe. “Dat komt waarschijnlijk door de zachtere winters”, legt de docent uit. “Maar ook door de Kerkuilenwerkgroep Vlaanderen. Zij hangt onder andere bakken op aan kerken.”

Die broedbakken zijn nodig, want de gaten van de kerk zijn tegenwoordig afgeschermd tegen duiven. Toch zijn bakken alleen niet voldoende. “Tegenwoordig moeten ze op slot”, zegt Leysen. “Er zijn namelijk mensen die de bakken roven en de jongen thuis in de volière zetten.” Daar zou men strenger tegen moeten optreden, vindt hij.

Harry Potter

“Sinds Harry Potter denken mensen dat uilen huisdieren zijn. Maar de vogels horen niet achter tralies.” Ook met vogelshows is hij niet gediend. “Vaak zijn die uilen uitgehongerd, zodat ze zeker terugkomen naar het baasje. Zo’n wanpraktijken zou een wet moeilijker moeten maken.”

Heb je tijdens het lezen van dit artikel geen uiltje geknapt? Dan is de cursus misschien iets voor jou. “Iedereen is welkom”, zegt Koen Leysen nog. “Tien jaar geleden trokken mijn cursussen bijna uitsluitend mannen aan. Nu is het fiftyfifty. Ook op de leeftijd staat geen grenzen. Ik probeer de lessen voor iedereen aantrekkelijk te maken.”

Er is nog plaats voor een tiental deelnemers. 015-22.01.06 www.natuurpunteducatie.be i @