maandag 8 oktober 2007

UILEN VERSCHUILEN ZICH

Uilen verschuilen zich

De kerkuilenwerkgroep van Heist, die dertig jaar bestaat, heeft dit jaar al vijftig koppeltjes en ruim 150 jonge uiltjes geringd. Zaterdag kreeg ze de hulp van de brandweer voor een actie aan de pastorie van Heist-Goor, maar de uilen lieten zich niet zien.

"De kerkuilenwerkgroep werd in 1977 opgericht met Sylvain Wuyts, Ludo Smets, Geert Daems, Stefan Janssens en ikzelf", vertelt François Van den Bosch. "Bij de opstart was het niet goed gesteld met de kerkuilen. Wij wilden deze bedreigde soort weer nestgelegenheid geven. Vroeger leefden de kerkuilen in kerktorens, maar die werden afgesloten om verwilderde duiven en kauwen buiten te houden. Wij plaatsen overal in de streek nestkasten in schuren en op zolders. Tijdens het eerste jaar van onze actie waren er maar enkele broedgevallen, maar langzaam groeide de populatie weer aan. Vorig jaar telde Vlaanderen 458 broedgevallen en dit jaar zijn er dat zeker meer", zeggen François en Joris Bosmans, de twee drijvende krachten achter de kerk- uilenwerkgroep in Heist.

"2007 is een erg goed kerkuilenjaar. Door het zachte voorjaar waren er veel muizen - eten dus - en zaten de kerkuilen al in februari met een overvloed aan voedsel. Het gevolg was vroege en grote nesten van drie tot vijf jongen. Veel koppeltjes kwamen ook aan een tweede broedsel toe. Wij hebben dit jaar vijftig koppeltjes en goed 150 jongen geringd. Van die jongen is er maar een klein aantal dat overleeft. Vele dieren worden bijvoorbeeld aangereden", zeggen ze.

Het gebied van de werkgroep sprekt zich uit van Koningshooikt tot Begijnendijk en van Schriek-Grootlo tot Wiekevorst. "Het ringen van de kerkuilen zorgt voor veel informatie. Zo kunnen we bijvoorbeeld de migratie van de vogels nagaan. De gegevens die onze veldwerkers verzamelen, maken we over aan het Natuurhistorisch Museum", vertellen de officiële ringers.

Zaterdag zouden ze enkele kerkuilen ringen die broeden in de schoorsteen van de pastorie van Heist-Goor. De brandweer kwam hen te hulp met de hoogtewerker, om zo de twaalf meter hoge broedplaats te kunnen bereiken. Er was heel wat belangstelling, maar de actie kon niet doorgaan. "Wij kunnen de uilen niet bereiken. Ze zitten te diep, veel dieper dan andere jaren", vertellen François en Joris teleurgesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten