vrijdag 8 mei 2009

LIMBURGSE DUIF VOOR CHINESE VICE-PREMIER

Limburgse duif voor Chinese vice-premier

Hoogspanning gisterochtend aan de Kruisstraat in As. En daar was alle reden toe want niemand minder dan Wang Qishan, vice-premier van de volksrepubliek China was er op bezoek, met in zijn slipstream nog meer hoge pieten. Op privé-bezoek, welteverstaan. Bij de Limburgse duivenmelker Jos Thoné dan nog wel. Een blitzbezoek: van 9.30u tot 10.15u. Helemaal naar de letter van het protocol dat een paar weken eerder was uitgetekend door de Chinese ambassade in Brussel.

De Kruisstraat in As ademde gisterochtend stress uit. Voor het huis van Jos Thoné wandelden een paar politiemannen wat gespannen op en neer, binnen werkte het gastgezin nog vliegensvlug de laatste schoonheidsvlekjes weg. Zoon Xavier kreeg van de Chinese voorpost de opdracht om de flesjes water grondig af te wassen, mama Gaby wreef nog een vingerafdruk op het venster weg. Dat alles onder het goedkeurdend oog van de Belgische staatsveiligheid.

Namakers
Klokslag 9.30u houdt de Chinese colonne halt om zich in één vlotte beweging neer te vleien in de zetel. Jos Thoné begint, zoals afgesproken, zijn uitleg. Over het belang van duiven bijvoorbeeld in een tijdperk dat woorden als ‘e-mail’ en ‘gsm’ niet eens bestonden. “En de duivensport wordt overal ter wereld op een andere manier beoefend”, zegt hij. “In Taiwan bijvoorbeeld is het vooral een sport waar op gegokt wordt”, zo krijgt hij het hoge gezelschap aan ‘t lachen.

Nog meer scoort de Belgische ambassadeur van de duivensport als hij zegt: “Jullie zijn kampioenen in het namaken van alles en nog wat. Zelfs Belgische chocolade. Maar voor één iets keert iedereen altijd terug naar het origineel: de Belgische duif!” Vice-premier Wang kletst zich op de dijen van ‘t lachen. En hij wil ook graag iets weten. Hoe zo’n prijsvlucht uit Barcelona met name werkt. Of dat dan voor het eerst in Brussel is? “Neen, alle duiven moeten terug naar hun eigen hok vliegen”, probeert Jos Thoné duidelijk te maken.

Geschenken
In dat hok van de Limburger krijgen de Chinezen plots Westerse ogen. Van zo’n villa kunnen de Chinezen die in de hutongs wonen alleen maar dromen. De vice-premier geraakt helemaal van zijn melk als Jos Thoné hem twee duiven cadeau doet. “U kan hen Wang en Joske noemen”, lacht de milde schenker.

“Zijn die echt voor mij, dat meent u niet”, reageert de hoge gast als een klein kind. “Ik zal ze aan mijn oom geven. Die zal content zijn want hij is een echte duivenliefhebber.” De tijd van gaan is gekomen. Maar niet vooraleer eerst nog wederzijdse geschenken uit te wisselen. Gaby Thoné krijgt een zijden sjaal en groene thee, de vice-premier ontvangt uit handen van burgemeester Miel Craeghs het bronzen beeld de tijdsvrouw van Julia Berger en een boek van kippenkunstenaar Koen Van Mechelen.

(Bron: GVA)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten