maandag 16 november 2009

HOGE KWALITEIT KLEINDIEREN OP WIERINGERLANDSHOW

Hoge kwaliteit kleindieren op Wieringerlandshow
HIPPOLYTUSHOEF - De kleindierensportvereniging Nut en Genoegen is zeer tevreden over de grote belangstelling voor de Wieringerlandshow en de mooie kwalificaties, gegeven door de keurmeesters tijdens deze jaarlijkse tentoonstelling. Dit jaar werden meer dieren ingezonden dan voorgaande jaren; ruim zeshonderd van een kleine honderd inzenders, waaronder zeventien nieuwe inzenders.

Foto 1 van 1De keurmeesters spraken vol lof over de inzendingen, de kwaliteit was boven verwachting en het was niet nodig onvoldoendes te geven. De keurmeesters hadden het zaterdagochtend dan ook moeilijk in de rijhal van de Wironruiters, toen er een winnaar moest worden aangewezen.

Zeer bijzonder vond de organisatie het hoge aantal inzendingen van oud-Hollandse rassen, bij zowel de hoenders als de konijnen. Nieuw op de tentoonstelling waren de tamme rat en de haasdwerg, een kruising tussen konijn en haas. Opvallend was de verschuiving naar de kleine knaagdieren. "Het is een tendens die al even aan de gang is. Het heeft vooral te maken met de ruimte die fokkers beschikbaar hebben. Zo zie je steeds meer kleine knagers als hamsters, tamme ratten, muizen, cavia's en de haasdwerg. De haasdwerg is een momenteel bijzonder populair beestje; hij heeft het uiterlijk van een haas, hij zit ook zo. Maar ook neigt men steeds meer naar kleine hoender soorten," vertelt Paul Koopman, fokker van Wyandottes en Barnevelder krielen.

Zeldzame rassen waren er ook te zien. De Deilenaar, bijvoorbeeld; een vriendelijk, sterk en robuust konijnenras dat in Nederland bijna niet meer voorkomt. Bij de hoenders is het de Amerikaans rood een bijzonder slag, waarvan Anne Oldersma nog maar een van de twintig fokkers in Nederland is.

"De keurmeesters waren zeer tevreden over de ingezonden dieren en de organisatie. We zijn er dan ook blij om, dat ze ertoe hebben besloten het Alaska-konijn van Eise Leenstra uit Oppenhuizen de kwalificatie Uitstekend te geven. Dat geeft volgend jaar de Wieringerlandshow weer iets extra's, zodat fokkers er sneller toe geneigd zijn zich hier in te schrijven."

Bij de grote hoenders werd gekozen uit drie: een zwarte Australorp-haan, een buffkleurige Orpington hen en een geelwitpel-Fries. Deze laatste, van Dirk Lont, werd door de jury het mooist gevonden. "Het is in alle onderdelen een topdier. Misschien is het kammetje wat slap, maar een leggende hen vergeven we dat graag," zo luidde het oordeel.

Daarna kwamen de dwerghoenders op de keuringstafel. De keurmeesters brachten een heel mooi dubbelgezoomde Barnevelder, een witte Wyandotte en een Rhode Island Red-kriel, in. De Wyandotte van Koopman werd in deze categorie de winnaar, vanwege zijn mooie staart. "Het probleem bij de Wyandotte was vroeger de slappe staart, maar dat is door het fokken sterk verbeterd," aldus de jury.

De eerste prijs van de sierduiven ging naar een Chinese meeuw van B. van der Vlis. "Vroeger zou deze vogel een meeuw zijn genoemd, maar door het fokken is het nu een structuurduif met diverse kleuren geworden. Het beestje heeft een mooie hals, mooie benen en een mooi lichaam."

Bas Koenis uit Bergen won met zijn Columbia blauwgetekend de dwerghoender-jeugdlidbeker.

De cavia-inzendingen werden zeer gewaardeerd door de keurmeesters. De beestjes zagen er fantastisch uit; de lichamelijk prima in verhouding, met mooie koppen; ook de driekleur, een moeilijk te fokken ras, kreeg lovende woorden. Hier viel de prijs voor het beste jeugdlid toe aan Shanna de Krijger uit Hippolytushoef; zij bracht haar driekleur 'chocolade-rood US Teddy-cavia in.

De Wieringerwerfse Eva Oostindiën won de jeugdlid-C-klasse-beker met haar konijn van het ras kleine Lotharinger. B. Jorink uit Wieringerwerf won bij de duiven het klassement 'Oorspronkelijke doffer en duivin' en de beker voor de mooiste kwartel. J. Poortman uit Hippolytushoef won de derde prijs bij de sierduiven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten