woensdag 23 april 2008

"DUIVEN TERRORISEREN ONS"

“Duiven terroriseren ons”

De uitbaters van de cafés op de Mechelse Grote Markt ergeren zich aan de duiven die op hun terrassen neerstrijken. “Ze maken het ons en de klanten lastig”, zegt Jo Pieters van brasserie Concorde.

Het is dinsdagmiddag en iemand bestelt een croque madame. Maar blijkbaar is de klant niet de enige die de snack lekker vindt. In geen tijd zitten er twee duiven op zijn tafel om zijn croque te ’pikken’. In de Concorde kunnen ze er niet meer mee lachen. “Die duiven terroriseren ons. Vorige week was het echt erg. Toen vielen ze de mensen zelfs aan”, vertelt Pieters. Zijn collega achter de toog knikt instemmend. “Wekelijks zijn er drie tot vier klanten op ons terras die met een probleem zitten als de vogels wat laten vallen. Ofwel zitten hun kleren onder de smurrie, ofwel moeten wij ze nieuw eten brengen. We overdrijven niet. Bovendien moeten ook geregeld onze glazen eraan geloven. Informeer maar eens bij onze collega’s”, stelt Jo Pieters.

Dat doen wij, en wij trekken naar de buurman in eetcafé Sofa. “Problemen met duiven? Dat kan je wel zeggen ja. Het is een echte plaag. Ik zet bewust geen nootjes meer op de tafel, want daar komen de dieren gegarandeerd op af”, zegt uitbater Guido De Smet. Hij legt de schuld deels bij mensen die de duiven voederen. “Zo zag ik onlangs iemand nootjes op de grond te strooien om de duiven te lokken en dan een foto te maken. Zoiets trekt de dieren natuurlijk aan.” De horecazaken hopen dat de stad snel met oplossingen komt. Die onderzoekt het jaarlijks weerkerende probleem. “Wij werken aan een reeks maatregelen, maar een wonderoplossing bestaat er niet”, zegt Groen!-gemeenteraadslid Marina De Bie. Een van de pistes die de stad bewandelt, is het plaatsen van tillen om de kweek tegen te gaan. “Tegelijk moeten wij de burger sensibiliseren om de vogels niet te voederen. Mens en dier verzoenen, is daarbij ons uitgangspunt. Want zelfs als je alle duiven vangt, is het probleem niet opgelost.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten