donderdag 3 april 2008

VERGIF TEGEN DUIVEN IS DODELIJK VOOR KINDJES

Vergif tegen duiven is dodelijk voor kindjes

Een onbekende heeft in het centrum van Mechelen 5 wilde duiven vergiftigd met een uiterst gevaarlijk, toxisch product. “Het gebruik van fosforesthers is verboden. Als spelende kinderen de korrels opeten, is dat fataal”, zegt dierenarts Ludwig Lens, gespecialiseerd in duivensport.

Willem Thijs alarmeerde maandag de lokale politie over de dode duiven in de Thabor-straat, maar hij werd met een kluitje in het riet gestuurd. “De politie zei me doodeenvoudig dat ze daarvoor niet kwam. Toen ik vertelde dat ik de dierenbescherming zou bellen, kreeg ik te horen dat die ook niets zou doen”, vertelt de man. Thijs legde het advies van de inspecteur naast zich neer en verwittigde toch de dierenbescherming. Een geluk, blijkt nu. “Eén duif was al overleden. Twee anderen hadden stuiptrekkingen en stierven onderweg”, zegt Greta Maes van de dierenbescherming Mechelen.

In de Thaborstraat trof ze de oorzaak van de dieren hun dood aan. “Over een halve meter was gebroken graan uitgestrooid, gemengd met blauwe korrels. Dinsdag waren er opnieuw twee dode duiven”, aldus Maes.

Zij verwittigde dokter Lens, al 34 jaar de vaste dierenarts van het asiel. “Na onderzoek stelde ik vast dat het om fosforesthers ging. Je kon het zo ruiken. Het is een bekend middel om gevogelte te vergiftigen en honderd procent dodelijk, ook voor de mens. Eén milliliter is voldoende”, legt Lens uit. “Als je zelfmoord wil plegen, is dit product het meest efficiënte maar ook het meest pijnlijke. Je kan het vergelijken met het meer bekende E 605.”

Fosforesthers hebben de eigenschap het zenuwstelsel aan te tasten. Het Antigifcentrum waarschuwt voor het gebruik ervan. “Fosforesthers worden wel al eens verward met carbamaten. Ze zijn allebei zéér giftig”, zegt dokter Martine Mostin, directeur-generaal van het Antigifcentrum. Ze benadrukt dat het gebruik ervan ten strengste verboden is. “Normaal zijn ze alleen te verkrijgen voor professioneel gebruik in de landbouwsector”, weet Mostin. De dierenbescherming stapte opnieuw naar de politie om klacht in te dienen tegen onbekenden. Greta Maes: “Daarvoor heb ik moeite moeten doen hoor, want de politie was niet meteen bereid om mijn klacht op te nemen. Ik vond dat wij het niet zo konden laten. Wij hebben het vergif vlak bij Scheppers gevonden. Gelukkig is het paasvakantie en zijn de kinderen niet op school. Wat als kinderen ervan hadden geproefd?”

(Bron: GVA)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten