woensdag 30 juli 2008

ALARMBEL VOOR RESTAURATIE BEGIJNHOFKERK

Alarmbel voor restauratie Begijnhofkerk

Om verder verval van de Begijnhofkerk tegen te gaan, laat de stad Mechelen ze hier en daar wat oplappen. Het dossier voor de restauratie sleept bijna dertig jaar aan en loopt moeizamer dan ooit. Koster Jan Van Asch begrijpt niet waarom het zo lang moet duren.

Het dossier voor de restauratie van de Begijnhofkerk werd opgestart in 1980, “Tegelijk met dat van de Sint-Katelijnekerk. Die is al zeker twintig jaar geleden opgeknapt. Zes jaar geleden zijn restaurateurs eindelijk begonnen aan de voorgevel. Dat werk zou twee jaar duren. Het zijn er drie geworden en ze geraakten maar tot iets over de helft. Toen was het geld op”, vertelt Jan Van Asch.

Lijdzaam toekijken
Sinds een drietal jaar ligt de werf opnieuw stil. Blijkbaar zijn de stad en de architecten in een discussie verwikkeld over het kostenplaatje en komen ze niet tot een akkoord.

De koster kijkt lijdzaam toe. “We staan machteloos. Ik heb er echt hartzeer van als ik zie hoe onze kerk verder aftakelt. Pas op, ze zal niet instorten. De muren zijn meer dan een meter dik. Maar er moet iets gebeuren. Ik begrijp niet waarom het allemaal zo lang moet duren.”

Binnen en buiten
“Het interieur ziet er trouwens nog behoorlijk uit. Zeker als de zon schijnt, is de kerk werkelijk prachtig. Al liep het water hier een tijdlang langs de pilaren naar beneden en hadden wij ook eens last van duiven die in de kerk hun nest maakten.”

Buiten wachten de steigers al decennia op een restauratie die er niet lijkt te komen. “Ze zijn geplaatst toen een stenen boog van de toren naar beneden viel. Een jaar laten stonden er stellingen. Veertien jaar hebben ze er gestaan. De houten bakken om vallende stenen op te vangen, waren rot”, weet Jan Van Asch.

Dringende werken
Nu heeft de stad 65.000 euro uitgetrokken om dringende werkzaamheden uit te voeren voor de instandhouding van Sint-Alexius en Sint- Catharina. Het geld dient om begroeiing en klimop te verwijderen, voor het schilderen van het schrijnwerk en voor de herstelling van een doorgebroken spant in een van de zijbeuken. Daar is ook het dak vervangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten