donderdag 17 juli 2008

MECHELSE KERKTOREN IS GEVAARLIJKE DUIVENTIL


Mechelse kerktoren is gevaarlijke duiventil

De omgeving van de Sint-Libertuskerk in Mechelen-Nekkerspoel is aan de straatkant volledig afgesloten met dranghekken. Aan de spits van de toren zitten stenen en leien los. Die kunnen elk moment naar beneden vallen en een gevaar betekenen voor voorbijgangers.

De technicus van de kerkfabriek nodigt ons uit voor een bezoek aan de toren. Meteen wordt duidelijk hoe schrijnend de situatie is en het gaat van kwaad naar erger.“Wij hebben een abonnement op de Monumentenwacht. Na een laatste inspectie heeft de stad meteen herstellingen uitgevoerd aan de westelijke gevel. Die zone is opnieuw vrijgegeven”, zegt Jos Malfliet.

De noordelijke zijde langs de Nekkerspoelstraat is na twee weken echter nog steeds afgezet. “Net onder het dak van de toren zitten ook stenen los. Als ze vallen, vallen ze recht naar beneden, verwachten de mensen van de Monumentenwacht. De stad kan moeilijk de hele straat afsluiten”, zegt Jos.

Pijnlijk duidelijk
Het restauratiedossier voor Sint-Libertus sleept intussen al tien jaar aan. “De stad is zeker niet van slechte wil. We zijn niet de enige parochie van Mechelen die in miserie zit. Kerken restaureren kost veel geld. Dat beseffen wij, maar er moet iets gebeuren.”

Vooral in de toren van de honderd jaar oude kerk wordt dat pijnlijk duidelijk. Boven de gewelven van de kerk heeft een windverband in de oostelijke gevel het begeven. “Dat zorgt voor de stabiliteit van het gebouw bij hevige rukwinden. Gelukkig zijn er nog en is de wind het sterkst aan de andere zijde.”

Vuile duiventil
De toren heeft verder veel weg van een duiventil: de vloeren en de klokken zitten onder de mest. “Maar Een duiventil is properder”, pikt Jos in.

Op de eerste verdieping is de houten vloer deels ingestort. Het gat ligt vol dode kadavers van duiven. “Ze sterven van uithongering omdat ze niet meer weggeraken.”, zegt Jos. Gaten in de omkasting van het torenuurwerk heeft de man hersteld met folie van zijn tuinvijver en met kippengaas. “Om te vermijden dat nog meer duiven binnenvliegen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten