zondag 28 februari 2010

DUIVENWEEKEND MOET LANDBOUWGEWASSEN REDDEN


Duivenweekend moet landbouwgewassen redden
Weersomstandigheden zorgen voor kleinere vangst

LOCHRISTI - Voor de Vlaamse jagers was het voorbije weekend weer 'duivenweekend': op vraag van de land- en tuinbouwsector werden vooral houtduiven verdelgd, om de schade die ze aanbrengen aan gewassen, in te perken. Dat was niet anders in Lochristi. De weersomstandigheden leidden er echter toe dat de vangst de verwachtingen niet volledig inloste.
'Door de sneeuwval in Vlaanderen de voorbije winter was er een dertigtal dagen waarop niet mocht worden gejaagd. Er waren de jongste tijd dus veel meer duiven en als je dan geen stappen onderneemt om de populatie uit te dunnen, groeit hun aantal exponentieel, met alle gevolgen van dien voor de land- en tuinbouwgewassen', vertelt Gert De Roover van Wildbeheereenheid Gent Kanaalzone Oost, waartoe ook Lochristi behoort.

Die wildbeheereenheid bestaat uit twintig jachtgroepen, elk met meerdere jagers. Sommige van hen trokken op hun eentje de velden in, anderen nodigden bevriende jagers uit. 'De kou, de regen en de hevige windstoten zorgden ervoor dat het zicht beperkt was en de vogels veelal verscholen bleven. Tevens zijn dat ook niet de veiligste omstandigheden om in te jagen', vertelt De Roover.

Toch heeft hij genoten van de jachtpartij. 'Het is behalve een geste naar de landbouwers toe, vooral een mooie afsluiter van het seizoen. Het was ook een leuk weerzien met de collega-jagers: eerst samen het gure weer trotseren en daarna gezellig bijkletsen met een biertje erbij.'

Op concrete cijfers is het nog even wachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten