maandag 19 april 2010

WAREGEM - PSEUDOVOGELPEST VASTGESTELD BIJ DUIVENKWEKER

Het Voedselagentschap heeft paramyxo vastgesteld bij duiven in Waregem. Met paramyxo wordt de milde vorm van de ziekte van Newcastle (NCD) bij duiven bedoeld.
Het betreft een totaal andere ziekte dan de klassieke vogelpest (aviaire influenza).

Newcastle disease is een zeer besmettelijke virusziekte, waar vrijwel alle vogels (wilde en tamme) gevoelig voor zijn. Bij besmetting met een erg agressieve stam, treden bij de zieke dieren dikwijls zenuwsymptomen en een massale sterfte op.

De mens is niet gevoelig voor de ziekte. De consumptie van eieren, kippenvlees en kippenproducten vormt dan ook geen enkel risico. Er bestaat geen gevaar voor de volksgezondheid.

De maatregelen
De burgemeester van Waregem werd op de hoogte gebracht van dit geval van Newcastle disease en werd verzocht de nodige maatregelen te treffen.
Deze houden in :

afbakening van een schutkring met een straal van 500 meter, in dit gebied gelden volgende maatregelen voor particulieren :

alle houders van vogels en pluimvee dienen aangifte te doen van de soort en het aantal gehouden vogels en pluimvee. De houders moeten hun dieren laten vaccineren tegen Newcastle Disease.
Het pluimvee en de vogels moeten afgezonderd worden in de lokalen waarin ze zijn gehuisvest. Dit geldt niet voor reisduiven, die sedert ten minste veertien dagen en ten hoogste drie maanden tegen paramyxo werden ingeënt.
een verzamelverbod voor pluimvee en vogels (bv. vinkenzetting, vogeltentoonstellingen,...)
Deze bepalingen blijven ten minste 21 dagen na de verklaring van de haard van kracht. Dit is dus voorlopig tot 6 mei 2010.

Ter informatie voegen wij er aan toe dat er zich binnen deze 500 m zone geen professionele pluimveebedrijven bevinden.

Vaccinatie
In België moeten sinds 1993 alle dieren van professionele pluimveehouderijen tegen NCD worden gevaccineerd. Pluimvee voor eigen gebruik (minder dan 100 stuks) hoeft niet gevaccineerd te worden. Dankzij deze verplichte vaccinatie is de kans op een uitbraak klein en is het risico van verspreiding van het virus beperkt. Sinds het begin van de vaccinatieplicht werd er dan ook geen enkel geval van NCD meer vastgesteld in een professionele pluimveehouderij.

Verder moet alle pluimvee op verzamelingen (tentoonstellingen, wedstrijden, prijskampen, markten zijn te beschouwen als verzamelingen) ingeënt zijn tegen NCD.

Ook duiven die deelnemen aan wedstrijden (vluchten) en verzamelingen, moeten tegen NCD worden gevaccineerd. Het FAVV verzoekt duivenliefhebbers uitdrukkelijk alle duiven op het hok te laten vaccineren (niet alleen de groepen die deelnemen aan wedstrijden) en de vaccinatie op een zorgvuldige en reglementaire manier te laten uitvoeren.

Het volledig dossier over Newcaste disease is raadpleegbaar op de webstek van het Voedselagentschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten