zaterdag 13 maart 2010

DIKSMUIDE VERDELGT DE VELE STADSDUIVEN


Diksmuide verdelgt de vele stadsduiven
Duivenliefhebbers helpen wilde duiven te vangen

DIKSMUIDE - De komende maanden start Diksmuide met de bestrijding van de duizenden stadsduiven. Daar werken zowel duivenliefhebbers als een gespecialiseerd verdelgingsbedrijf aan mee.

Het stadscentrum van Diksmuide heeft last van duivenstront. Zoveel is duidelijk. De daken van de terrassen, de binnenkoer van het stadhuis, de dakgoten van de huizen in de winkelstraten en de toren van de Sint-Niklaaskerk: allemaal moeten ze iedere dag de vele duizenden wilde duiven trotseren. Het is niet meer om aan te zien.

'Veel oudere Diksmuidelingen hielden vroeger duiven, maar door hun leeftijd zijn ze met hun hobby gestopt. Een groot deel van deze duiven leeft nu in het wild. Maar we hebben in Diksmuide ook veel verloren gevlogen duiven. Dat zijn duiven die na een lange tocht hun duiventil niet meer terug vinden. Uitgeput stranden ze in de stad, waar ze leven van water en brood. Zelfs Engelse duiven geraken het Kanaal niet meer over', vertelt duivenmelker Stefaan Vanslembrouck.

'Alle duivenmelkers enten jaarlijks hun speelduiven in tegen paramyxo. Dat is een vogelziekte en deze inenting is door de Koninklijke Belgische Duivenbond opgelegd. De verwilderde duiven zijn echter niet ingeënt. Als deze wilde duiven vreemd gaan in onze duiventillen, dan verspreiden ze dus ziektes en bacteriën. Dat vormt een gevaar voor onze speelduiven. Als duivenmelkers zijn wij dan ook vragende partij voor de verdelging van deze wilde duiven', vervolgt Stefaan Vanslembrouck. 'De duivenmelkers zullen actief meewerken aan de verdelging van de wilde duiven.'

Het stadsbestuur heeft zopas beslist om een actieplan op te stellen. 'We voorzien duivenwering bij de renovatie van het stadhuis. We geven ook toelating aan duivenliefhebbers om de duiven te vangen in een kooi. De zieke duiven worden vernietigd. De ringduiven worden via de Duivenbond terug aan de eigenaars bezorgd en de gezonde duiven komen terecht in de handel. Nadien komt een gespecialiseerd bedrijf de rest van de duiven vangen. Indien nodig gebeurt de verdelging op een diervriendelijke manier', besluit schepen voor Dierenwelzijn Peter Bossu (SP.A).

1 opmerking:

  1. Er bestaan vele manieren om duiven te bestrijden en de ene is effectiever dan de andere. Ik beschrijf dit ook in mijn artikel over de situatie in Utrecht. Het verhaal bevat ook informatie over de achtergronden van dit nogal talrijke dier:
    http://zilvervis.wordpress.com/2010/11/08/plaatselijk-verbond-duivenbestrijders-bv/

    BeantwoordenVerwijderen