dinsdag 30 maart 2010

EINDE 'DODELIJKE' DUIVENRACE NEDERHORST

Einde 'dodelijke' duivenrace Nederhorst
NEDERHORST DEN BERG - De jaarlijkse internationale duivenrace Dutch Open in Nederhorst den Berg is definitief van de kalender. Duivenliefhebbers uit binnen- en buitenland laten het afweten. ,,Het is de economische crisis, maar ook de negatieve publiciteit door acties van de Dierenbescherming'', zegt Evert Diepeveen van de inmiddels opgeheven stichting Dutch Open.

De Dierenbescherming kraait victorie. ,,Dutch Closed'', aldus een woordvoerder. Vorig jaar eiste de organisatie tevergeefs een verbod van de nogal dodelijke tak van sport. Tijdens oefenvluchten verdwenen vorig jaar 1.100 van de 1.850 jonge duiven. Prooi voor haviken en hoogspanningskabels, onder andere. Het jaar daarvoor sneuvelde zelfs 75 procent van het deelnemersveld in Nederhorst. De actie van de dierenbeschermers was bij de drukbezochte finale in september al gesprek van de dag in Nederhorst.

Toch zit er wel meer achter de teloorgang van het evenement. Diepeveen: ,,In overleg met het ministerie en de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie was besloten dit jaar het aantal duiven met de helft terug te brengen. Dat betekende een verdubbeling van het inschrijfgeld: nu 250 euro per duif.'' Dat werd de liefhebbers onder de duivenhouders te gortig. ,,Zeker nu het economisch minder gaat. De duivensport is al zo duur.'' De organisatie besloot het na vijf Dutch Opens voor gezien te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten