zaterdag 6 maart 2010

HAARD VAN PSEUDOVOGELPEST ONTDEKT BIJ DUIVENHOUDER

Haard van pseudovogelpest ontdekt bij duivenhouder

OOSTROZEBEKE - Bij een duivenliefhebber in Oostrozebeke is een geval van paramyxo of pseudovogelpest vastgesteld. Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) heeft een schutkring van 500 meter rond de besmettingshaard afgebakend. De bewoners binnen die kring werden schriftelijk op de hoogte gebracht en moeten bij het gemeente aangifte doen van hun vogels en pluimvee. Vogel- en pluimveehouders moeten hun dieren laten vaccineren en afgezonderd houden.

OostrozebekeDeze maatregelen gelden niet voor reisduiven, die ten minste veertien dagen en ten hoogste drie maanden tegen paramyxo zijn ingeënt.

Paramyxo is de mildere vorm van het Newcastle disease bij duiven, een heel besmettelijke virusziekte waar vrijwel alle wilde en tamme vogels gevoelig voor zijn.

Het FAVV benadrukt dat de ziekte geen gevaar oplevert voor de mens. Hij is ongevoelig voor het virus. De consumptie van eieren, vlees van pluimvee en afgeleide producten houdt geen enkel risico in voor de volksgezondheid.

De symptomen bij pluimvee gaan van storingen van het spijsverteringsstelsel, verminderde eetlust en sufheid tot verminderde leg.

Drie weken geleden werd ook al pseudovogelpest ontdekt in een duiventil in de Blokstraat in Proven (Poperinge).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten