donderdag 1 oktober 2009

CHINA VIERT 60E VERJAARDAG VOLKSREPUBLIEK


China viert 60e verjaardag Volksrepubliek

De Chinezen vieren donderdag de zestigste verjaardag van de Volksrepubliek. Die werd destijds uitgeroepen door Mao Zedong, bekend van zijn rode boekje. De jubileumfestiviteiten werden op gang getrokken door zestig saluutschoten op het het Plein van Hemelse Vrede, of te wel het Tiananmenplein, in Peking.

Nadien volgt de grootste militaire parade ooit die in China werd gehouden. Honderdduizenden mensen stappen mee. In de late uurtjes is er nog een heuse vuurwerkshow.

In een toespraak zocht president Hu Jiantao opvallend toenadering tot Taiwan. Duizenden agenten en militairen moeten de veiligheid garanderen. Er zijn ook enkele ongewone maatregelen getroffen: alle wilde honden en katten werden gevangen, ongedierte werd uitgeroeid en duiven van duivenmelkers mogen donderdag niet uitvliegen. Er mag vandaag ook niet uit de echt gescheiden worden.

De Oeigoeren, die in het westen van China wonen en als islamitische minderheid onderdrukt wordt, grijpen de feestdag aan om te betogen. In Nederland is dat zo het geval op de Dam in Amsterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten