maandag 26 oktober 2009

'IK BEN ER NIET GOED VAN'

'Ik ben er niet goed van'

Duiven van Lucien Velghe geveild tot in China, Dubai en Malta

ZINGEM - Een emotionele Lucien Velghe (77) verbeet zaterdag zijn verdriet. Voor het oog van de camera van 'Man Bijt Hond' werd zijn volledige duivenhok -78 prijsvliegers- geveild. De kopers zaten niet alleen in de zaal maar, dankzij internet, ook overal in de wereld.

De belangstelling was groot voor het evenement dat in het programmaboekje en via internet was aangekondigd met zinsneden als 'historische verkoop', 'duiven van de leverancier van topmateriaal', 'producten van gouden kweekbakken' en 'vliegers van een klassekolonie'.

Wie gedacht had dat de buitenlandse interesse zich zou vertalen in de aanwezigheid van bijvoorbeeld Arabieren of Chinezen in een volle zaal De Korenbloem, kwam bedrogen uit. Niet voor niets werd deze verkoop via internet aangekondigd als een primeur in duivenland. En dus zaten kandidaat-kopers uit diverse landen gewoon achter hun computerklavier om een bod uit te brengen.

Maar tevoren was er eerst een korte hulde aan Lucien Velghe voor zijn grote verdiensten in de duivensport. De man, die zijn hobby van zestig jaar stopzet wegens versleten knieën, slikte de weemoed snel door en nam zijn anoniem zitje weer in. 'Vannacht niet geslapen. Ik wou dat deze dag al voorbij was', fluisterde hij ons toe.

Maar the show must go on dus begon veilingmeester Hans Verschueren aan een vier uur durende monoloog om de 78 prijsduiven aan de man te brengen.

'Wat dacht u van deze parel van een jonge duivin? Ze vliegt altijd voor de groep uit! Om rillingen van te krijgen. Het resultaat van een goede kweek van vier generaties ver. Als u deze mist, zult u er nog lang wakker van liggen. En kijk, we hebben een bod uit Dubai op ons scherm', galmde het door de luidsprekers.

Verschueren benutte al zijn verbale talenten: 'Laat u niet aftroeven door de internetbieders, hé! Wie hebben we hier? Dit prachtbeestje legt eieren waaruit telkens een groot kampioen kruipt. Kan ook niet anders met een vader van een gigantisch palmares. 250 euro voor dit goudklompje, dat kan toch niet het laatste bod zijn voor een duif die uw carrière kan veranderen? Niemand meer? Dan verhuist dit beestje naar Malta.'

Toen al werd duidelijk dat er geen recordprijzen zouden vallen. Even laaide de hoop op toen een bijzondere duif 1.300 euro haalde, maar al snel zakten de prijzen terug tot 250 à 400 euro.

Na een telefoontje van een liefhebber met computerstoring uit Portugal, haalde Hans Verschueren nog het onderste uit de kan: 'Dit is een brok dynamiek. De enige duif die zich niet liet fotograferen. Komt er nog reactie uit de zaal? Neen? Wel, wel, dan vliegt ze door naar Slovakije'.

(Bron: NIEUWSBLAD)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten